Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică seară, că prin declararea persona non grata a ambasadorului sirian există riscul unei reacții a Siriei, fiind un scenariu analizat în minister pe care ar fi mers și președintele Traian Băsescu.
Marga a declarat, într-o emisiune la România TV, că ultima discuție a sa cu șeful statului a fost pe tema retragerii ambasadorului României din Siria și declararea persona non grata a ambasadorului sirian la București.
„Ultima dată a fost discuția în legătură cu ambasadorul, cu propunerea ministerului de rechemare a ambasadorului României pentru consultări și de declarare ca persona non grata a ambasadorului sirian (…) Sigur, Ministerul de Externe face analiza cu experții și oferă alternative de soluționare, punând degetul pe rană, spunând: aceasta este o opțiunea noastră. Nimeni nu a eludat complexitatea situației”, a explicat Marga.
Ministrul a precizat că la nivelul ministerului au fost analizate mai multe scenarii asupra acestui dosar diplomatic și au fost propuse o serie de soluții, care „nu sunt obligative” întrucât decizia în acest caz îi aparține președintelui Traian Băsescu.
„Și noi am spus în materialul ministerului că sunt mai multe variante de soluții, noi am spus că – și am dat argumentele – e bine să ne atașăm unui trend care e reprezentat de Statele Unite, Anglia, Franța, Germania, Italia, Spania … Nu doar de dragul atașării, ci pentru că acestea erau argumentele. Acolo s-au produs niște crime, acolo sunt niște valori foarte scumpe și nouă care au fost violentate”, a afirmat Marga.
El a mai susținut că unul dintre scenariile analizate, pe care ar fi mers și președintele Traian Băsescu, a fost acela a unei reacții a Siriei la un eventual gest al României.
„Cazul e încă deschis, Siria din nefericire e o criză încă deschisă, și atunci vom vedea care e soluția mai bună. Și noi, ca minister am spus limpede, și aici domnul președinte a fost pe această idee, de asemenea: retragerea sau mai bine zis declararea non grata a unui ambasador ar putea să atragă reacții de partea cealaltă, din partea Siriei, sigur, e un risc aici”, a mai explicat ministrul de Externe.
Marga a precizat că, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, România este cea care deține cea mai mare comunitate de cetățeni în Siria, fiind înregistrate, conform ministerului de interne sirian, 5.000 de persoane, la care se adaugă copiii. El a menționat că în prezent se desfășoară un program de repatriere al MAE la care pot apela românii din Siria.
„Nici o soluție nu era ideală în context și nici nu este ideală, dar noi credem în continuare că, în consecvență cu valorile României și cu ceea ce face și o mare parte a aliaților noștri, aceasta e soluția”, a mai spus Marga, referindu-se la expulzarea ambasadorului sirian.
Ministrul a răspuns inclusiv declarațiilor privind reacția sa în problema siriană, precizând că din partea PDL a avut parte de poziții diferite. „Unii parlamentari PDL au spus că am luat prea târziu măsura, ori se vede că alți oameni atașați măcar PDL consideră că e prea devreme, sau că mă rog, nu ar trebui luată”, a menționat Marga.
Ministrul de Externe a precizat că decizia în privința celor doi ambasadori este competența constituțională a președintelui.
„Când va decide, cu siguranță va comunica”, a mai spus el.
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat joi că a propus Guvernului și Președinției expulzarea ambasadorului Siriei la București, dar și rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest față de masacrul comis săptămâna trecută în orașul sirian Houla.
Premierul Victor Ponta a declarat că propunerea Ministerului de Externe privind expulzarea ambasadorului Siriei la București și rechemarea ambasadorului român de la Damasc este corectă, dar autoritățile române trebuie să păstreze personal consular suficient care să-i ajute pe românii aflați în Siria.
MAE anunțase marți seara că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Siriei la București, Zyad Zaher Edin, pentru a condamna violențele comise în localitatea Houla, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii.
Secretarul de stat Dan Petre i-a transmis diplomatului sirian faptul că România „condamnă ferm violențele incalificabile comise, recent, în localitatea Houla, în apropierea orașului Homs”, se arăta într-un comunicat al MAE.
De asemenea, Dan Petre „a exprimat profunda indignare față de astfel de acte, care sunt de natură să amenințe inclusiv stabilitatea și securitatea regională”.
Totodată, MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgență orice formă de violență și a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate si în întregime a planului emisarului comun al ONU și Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU 2043, și susținerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).
Șefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor țări europene – Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Spania au fost expulzați marți, într-o acțiune coordonată, ca urmare a violențelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate și de SUA, Australia, Elveția, dar și alte state occidentale.
Andi Manciu, [email protected]